LiEzA. Powered by Blogger.
RSS

:~: Cenderahati From Sarawak :~:

Hari nie iezza dapat sesuatu dari serawak.
Sebab ada opismate iezza nie baru balik dari cuti2 malaysia kat sana.
Jadi dia belikan la cenderahati untuk kita orang bahagian finance nie.
Bekas pen yang diperbuat dari tembikar.
Memang cantik.
Thank you Kak Ina.Lain kali kalau pergi bercuti lagi jangan lupa beli lagi tuk kita orang.
hehehehehehe....
Tingg....

Nie la tembikarnya.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: Cerita Di opis :~:

Salam...
Dah lama betul tak entry dlm blog ku ini.
Hari nie aku pergi kerja dapat makan free.
Siap ada kek sekali.
Nak tau kenapa.......
Sebab hari nie kita orang bahagian finance buat suprise parti.
Untuk salah seorang opis mate kita orang yang sambut birthday hari nie.
Bulan nie ramai betul yang sambut birthday kat opis iezza nie.
Walaupun nampak simple tapi best dan menyeronokkan.
Sebab sejak pindah opis baru nie.
Nie la kali pertama wat parti tuk birthday.
Sebelum nie opis lama selalu juga buat.


Jadi nie iezza tepek la picture yang sempat iezza snap.



Hanya pic makanan je yang sempat snap.Mesti tertanya2kan mana birthday girl nya?Waktu iezza ngah sibuk snap pic dia pergi ke pantry jadi tak dapat la nak berposing sekali.Kalau you all nak tau dalam periuk merah tu ada mee hoon goreng.Sedap gilers....... Salah seorang opismate kita orang masak.

Lastly.....Iezza nak ucapkan.

HAPPY BIRTHDAY BUAT KAK SAWIAH...

~ Semoga panjang umur.

~Dimurahkan rezeki.

~Dan bahagia selalu.

Esok pagi mungkin ada celebrate birthday lagi.Yang nie iezza punya boss pula. Wah...makan free lagi bestnya....





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: Menu breakfeast :~:

Salam
Pagi tadi bangun awal buat breakfeast tuk hubby.
Bab hubby masuk kerja kul 7am.Puas tanya hubby nak breakfeast apa.Hubby kata "suka ati ayg Align Centerla abang makan aje."Jadi dah puas pikir.Tiba pula rasa nak wat western punya pula.Yang ala2 macam kat hotel tu.Dalam peti sejuk ada sosej,telur dan kentang.Jadi apa lagi iezza goreng sosej sikit,pastu kentang sikit dan scramble eggs.Air pula iezza wat teh.Berselera betul hubby breakfeast pagi nie.Bab wife dia nie tak pernah pun sebelum nie wat menu macam nie.Tiba2 aje bertukar menu.
huhuhuhuhu....Lepas nie selalu la iezza wat mcm nie.Simple and sedap.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: Bagan Lalang :~:

Salam...
Weekend kali nie iezza balik kampung hubby kat pahang.Bab semua family hubby balik dan berkumpul tuk makan besar.Biasa la mil kalau anak menantu dia balik lauk tulang tak pernah tinggal.Kadang wat kari tulang atau soup tulang.Itu sudah tentu menu wajib kat mah mil setiap kali berkumpul.

Hari ahad pula sebelum balik seremban singgah mah mak iezza pula.Sebab laluan yang sama jadi singgah la.Sampai je seremban dah malam.Dan tak tau nak makan apa.Lauk kat mah pula tak de.Tiba2 aje hubby ajak makan kat bagan lalang katanya dah lama tak makan ikan bakar kat sana.Biasa la favourite hubby pari bakar.Dah setahun lebih juga la iezza tak pergi makan kat bagan lalang tu.Seingat iezza last iezza makan kat sana masa iezza ngah pregnant.Waktu tu teringin sangat nak makan ikan bakar (mengidam).
huhuuhuhu...

Masa sampai kat bagan lalang dah lambat.Dalam kul 10 lebih baru pai.Masa tu orang tak ramai sangat bab dah lewat malam kan.Sebelum nie makan kat bagan lalang tak pernah pun order udang laut.Tapi malam tadi rasa macam nak makan aje wat goreng bertepung.Besar udang dia puas makan.Tapi betul la kata member opis iezza kat situ dah naik harga.Selalu makan dalam RM50 lebih aje.Tapi malam tadi RM70 something la.Bab hubby yang pergi bayar.Nak kata order macam tak de pula.Iezza hanya order kerapu 3rasa, kailan ikan masin, pari bakar 2, telur dadar, kerang bakar dan udang laut yang besar tu wat goreng bertepung.Hubby kata mungkin mahal sebab ambil udang tu rasanya.

Nie antara menu yang sempat iezza snap masa makan kat bagan lalang mlm tadi.



Dan nie pula yang tinggal sesudah makan.



Kenyang sungguh rasanya.Nie semua punca badan semakin menembam..
hehheheheheh..................






























  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: Opis Baru :~:

Salam
Dah lama sebenarnya nak entry pasal opis baru nie.
Tapi masa tak mengizinkan.
Bz..........

Iezza start berpindah kat opis baru nie awal oktober.Waktu tu memang penatla bab nak kemas2 semua fail2 masukkan dalam kotak.Pastu kena labelkan kotak betul2 nanti takut ada yang hilang pula.

Sekarang opis iezza betul kat belakang Jusco Seremban2.Time lunch aje mesti nak gie jusco.Tapi x de nak beli apa sangat pun.Saja2 je nak pergi cuci mata hilangkan tension dah setengah hari menghadap pc dan number.Biasa la kerja kat bahagian finance wajib hadap number aje. huhuhuhuhu....

Sejak kerja kat opis baru nie tiap2 bulan kena la top up touch n go bab iezza pergi kerja ikut highway dekat sikit.Sekarang rasa dekat pula opis baru dari opis lama.Dulu masa kat opis lama punch kad selalu aje red colour.Tapi star opis baru nie tak pernah pula ada red colour lagi setakat nie.Cantik aje.hehehe....Mungkin sebab iezza boleh pecut kat highway tu pasal cepat sampai.Kat opis baru sekarang nie kalau nak makan susah sikit Jadi iezza kena la selalu bawa bekal.Masak nasi goreng,mee hoo dan apa aje yang boleh dimakan.Kalau tak de pun pagi tu makan biskut azan aje la kat opis.

Nie sesi picture yg sempat snap. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nie pic masa semua kotak dah sampai kat opis baru.Masa nie memang bersepah la.

Nie la tempat iezza.Setelah siap berkemas.

huhuhuhu..................






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: My Raya 2009 :~:

Salam..
Kali nie nak cite pasal raya yang baru berlalu nie.
Tahun nie giliran beraya di rumah mak iezza pula.
17hb lepas je habis kerja malam tu terus balik Pahang dulu rumah mil.
Bab nak hantar kuih raya dan dodol untuk mil.
Tidur semalam pastu pagi2 jumaat tu terus balik rumah mak iezza pula.
Bab nak bawa mak ngan ayah iezza pergi shopping raya.
Tahun nie memang best la bab semua adik beradik semuanya berkumpul kat rumah mak.

Antara aktiviti yg dilakukan pada mantai raya.
~ Pasang langsir
~ Masak lemang
~Ayam rendang cili api
~ Daging rendang rempah
~ Burung puyuh masak lemak cili api.
~ Wat kuih conrflake madu
~ Kek batik


Nie antara picture yang sempat iezza snap.Antara aktiviti yg dilakukan
Bz......



Dan nie pula cerita dihari raya.
~Selepas sembahyang raya sesi bersalam-salaman.Waktu nie memang iezza menitiskan airmata tak tau kenapa rasa tiba2 sedih sangat terutama masa nak minta maaf kat hubby.
~ Next sesi jamu selera dengan sambut birthday anak iezza ngan anak adik iezza.Beza antara 2 org tu tak jauh hanya 2 minggu aje.Jadi sambut la sekali.Tapi wat kecil-kecilan aje.Khas tuk family je.
~ Next bawa mak ngan ayah pergi jalan raya rumah sedara mara.Terutama sekali rumah adik beradik mak ngan ayah.Tak de sapa kat rumah.Bab kalau tak bawa ada aje sepupu yang datang.Berderet2 sampai mak ngan ayah tak pat gi jalan raya.
~ Petang raya pula balik mah mil pula.Dekat aje.


Nie antara picture yang sempat snap masa hari raya.
Bz..........



Nie aje kisah cite raya yang sempat iezza coretkan.
huhuhuhu...
Bye..

~ SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ~





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~; Miss My BloG :~:

Salam
Rindu sungguh rasanya pada blog yang tersayang nie.
Dah lama tak masuk bab pc kat rumah problem jadi tak pat la masuk tenet.
Pastu kat opis pula kena block.
Jadi tak pat la nak update apa kat blog.
Nak pergi cc memang malas.
Bab sekarang selalu balik lambat bab banyak kerja.




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~ Tag Dari Kak Iena ~



Dapat tag dari kak iena
Tq sebab sudi bagi tag nie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

The Rules are simple.
Use Google Image to search the answers to the questions below.
Then, you must choose a picture in the first page of result and post it as your answer.
After that tag 12 people.


Q.1 : THE AGE OF YOUR
NEXT BIRTHDAY?



Q.2 : PLACE I LIKE TO TRAVEL THE
MOST?







Q.3 : MY FAVOURITE FOOD?



Q.4 : NICKNAME THAT I HAVE ?




Q.5 : MY FAV COLOUR?




Q.6 : THE CITY
I LIVE NOW?

Q.7 : THE PLACE I WAS BORN?



Q.8 : MY COLLEGE MAJOR



Q.9 : MY BAD HABIT?



Q.10 : MY HOBBY?


Q.11 : MY WISH ?




Berjaya jua akhirnya aku siapkan tag nie..
horrey....horrey...horrey....






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~ Tag dari Atie (Mama Umairah) ~

Terima tag dari Atie.Terima kasih ye bab sudi bagi iezza tag.

1. Apakah hubungan awak dan dia? (sesiapa pon boleh)
~ Ismail - hubby tercayang

2. 5 impression terhadap dia?
~ Seorang yang bertanggungjawab
~ Seorang yang penyayang
~ Kuat makan terutama kalau wife tercayang dia nie yg masak
~ Seorang yang penyabar dgn karenah wife tercayang dia nie.
~ Sangat rajin tolong wife dia dlm urusan anak.


3. Perkara yang paling memorable yang dia lakukan kat awak?
~ Menjadikan iezza sebagai ratu hidupnya.

4. Perkara paling memorable yang dia kata pada awak?
~ Dating kali ke-2 terus bawa jumpa family untuk minta restu.

5. Kalau dia kekasih awak...... awak akan?
~ Akan hargai dia dan sayang dia sepenuh hati.

6. Kalau dia jadi musuh awak...... awak akan?
~ tarik2 hidung dia.huhuhuhu.....

7. Overall impression tentang dia?
~ Seorang anak bongsu yang manja,nakal,penyayang dan setia.Semua bestla tentang dia.

8. The most desirable thing to do to her/him?
~ Setia menanti disaat kelahiran baby boy kami.Walaupun tak dapat masuk tapi tetap menanti.

9. Apakah awak rasa tentang pandang orang terhadap awak?
~ Entah la.Sebab manusia nie selalu penilaian dia lain2.Yang penting aku happy.

10. The character of you for yourself?
~ Penyayang, setia, penyabar dll.

11. On contrary, the character you hate about you?
~ Kuat cemburu.Cemburukan tandanya sayang.

12. The most ideal person you want to be with?
~ Hubby tercayang la, sapa lagi.

15. For people who like you.... tell something about them....
~ Entah la.Ada ke yg suka ngan iezza nie.Kalau ada iezza ucapkan berbanyak terima kasih.Dan iezza akan hargai pada sesiapa yang sudi jadi sahabat iezza.

16. Ten people you tag?
~ Nak tag pada siapa pula ye......

Diharapkan nama2 yang tersenarai nie datang la ye ambil tag.Kalau dah ada abaikan aje la ye.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~ Weekend Yg Busy ~.

Kali nie iezza nak ceritakan kisah weekend yang sangat busy.Mana taknya hari ahad dekat kampung ada kenduri tunang adik iezza,aqiqah dan kenduri sempena menyambut bulan Ramahdan yg bakal tiba.Hari jumaat pagi iezza sefamily dah balik kampung kerana banyak kerja yang hendak dilakukan.Sampai aje kat rumah mak semua adik beradik dah ada.Kebetulan pula ada pesta menjaring ikan dekat kolam mancing sebelah tempat kerja abg long iezza.Apalagi lepas je makan tengahhari yang lelaki2 nie termasuk hubby iezza terus pergi kolam untuk jaring ikan.Tinggal je la yang perempuan nie kat rumah untuk buat kerja.Banyak juga hasil tangkap yang dibawa pulang dari menjaring tu.Semua ikan besar2 belaka.Ada ikan tongsang pastu ada la lagi 2,3 jenis lagi ikan iezza pun tak tau apa nama ikan tu.
So nie la hasil tangkapan yang dibawa pulang oleh hubby and the group.



Dan nie pula picture yang iezza sempat snap guna handset sepanjang majlis kenduri nie.



Sebelum balik seremban pergi rumah mil dulu.Sebab nak hantar lauk-pauk masa kenduri.Pil dan mil tak dapat datang masa kenduri tu.Kerana dekat dengan rumah mil ada kenduri kahwin.Sampai aje rumah mil, akak ipar iezza ada dengan family dia.Apalagi kan main suka ayith waktu tu.Iezza pun tak tau kenapa.Kan main dia ketawa terkekeh bila di agah oleh biras iezza.So iezza nak tepek video nie.Rasa terhibur iezza setiap kali kalau tgok video nie.

video


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~ My Son 10 Months ~

Cepat betul sekarang masa nie berlalu.Sekarang anak bujang iezza yang sorang nie dah pun masuk 10 bulan.Tak sabar nak tunggu dia pandai jalan.Kalau dia dah pandai jalan rasanya tak cukup tanah kot iezza nak kejar dia.huhuuhuhu.....

Sejak dah masuk 10 bulan nie.Ayith nie mulut dia bising aje.Ada aje benda dia nak cakap.Tapi yang tau dia cakap pun."aaaa....yayayyaya....bubbubuub....ayayayyayaya".Iezza ngan hubby pun tak tau dia cakap apa.Sekarang lasak betul dia.Kalau nak pakaikan pampers tak bagi barang mainan untuk dia main kejap aje dah dia nak meniarap.Pastu kalau naik kete sekarang pasti kena lock.Sebab dia dah pandai buka pintu keta dari dalam.Dia suka buat main benda tu tarik2 pastu lepas.Dan dia juga suka nak pegang stereng kete tu.Kadang hubby bawa juga duduk dengan dia dekat satu seat.Dah dapat pegang stereng tu mula la mulut dia berbunyi "vrommm...vrommm".Kadang tengok gelagat dia yang karu nie memang geli hati.Dia juga sekarang kuat main x nak tido.Nak main aje.Kalau waktu malam tu pai mata tu merah2 menahan mata dari nak tido.And then yg iezza paling seronok atyith dah mula tumbuh gigi belah atas.Dah nampak dah kat gusi tu ada benda warna putih nak kuar apalagi tu gigi la........

Rasanya setakat nie aje la coretan iezza mengenai perkembangan anak bujang iezza yang sorang.So iezza tepek la picture dia yang 10 months nie...
...........bye................





.....Jangan lupa.Nantikan perkembangan ayith 11 bulan ye......

~ WE LOVE YOU ~





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~ Santapan Malam ~

Tadi balik kerja rasa macam nak masak lauk yang special sikit.
Apa ye....?
Kerapu 3 rasa ke atau kerapu stim.Sebab semalam beli kerapu tapi tak tau nak buat masak apa.Aaaa......Rasa macam nak masak kerapu stim la.Namunpun iezza tak pernah lagi masak lauk nie.Dan tak tau macam mana nak buat.Tapi sebab nak sangat masak lauk tu.Apa lagi sampai je rumah lepas hubby pergi kerja terus godek internet tuk cari resepi.Sebaik dapat kat mesra resepi.Hanya dalam resepi tu iezza tambah carrot dengan halia dan ikan siakap tu iezza tukar dengan kerapu.Sebaik anak bujang aku tak meragam senyap je duk dalam woker main,so senang la iezza nak masak.Selain tu iezza buat tumis daun pucuk dgn soun,dan terung bakar serta tak lupa pembuka selera hubby tempoyak.
So....inilah hasilnya.......



Sorry...... picture untuk terung bakar dengan tempoyak lupa pula nak snap tadi.Dah licin baru teringat.
.................................Apa lagi...................................
......................................Jom la santap....................................


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~ Jemputan Dari Atie ~


Hari nie dapat jemputan birthday dari atie untuk majlis anak dia Nur Aisyah Umairah yang ke-2.Terima kasih ye bab sudi jemput iezza sefamily.Nanti apa2 iezza tanya hubby dulu ye.Takut hubby ada aktiviti lain pula nanti apa2 iezza bagi tau ye....

Cepat aje aisyah nie dah dua tahunkan.Boleh la nanti atie tambah lagi baby.
huhuuhuhuhu...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~ Makan Malam ~

Dah lama juga rasanya tak entri dalam blog kesayangan aku nie.

So tadi hubby antar mesej "ayang balik nanti beli ikan bawal".Aku dah tau dah hubby nak suruh masak apa tuk makan malam nie kalau dia suruh beli ikan bawal tu.Hubby nak aku masakkan bawal 3 rasa.Jadi balik dari kerja tadi aku terus singgah kedai.Mula2 ingat nak pergi gaint tapi pikir malas pula nak beratur masa bayar pastu nak ke parking lagi.Aaaa...malasnya aku.Jadi aku beli kat kedai yang selalu aku beli tu.Tapi sayang bawal tak de.Selalunya kalau aku balik kerja masih ada lagi.Sebaik ada siakap jadi aku beli la siakap aje....Jadila janji boleh masak 3 rasa.

Sebaik hubby jenis tak kisah.Dia kata tak pe kalau tak de janji 3 rasa.Selain dari siakap 3 rasa aku buat udang goreng bertepung dengan kubis goreng.Jadi tu je la menu lauk aku dan hubby santap untuk malam nie.
....bye..bye....







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~ The Unique Wedding Photo Contest ~



Salam...

Tadi tak de kerja jadi iezza sekodeng la ahli blogger.Tiba hati nie tertarik pula tuk menyertai contest yang di anjurkan oleh Kak Ecar.Sempena Anniversary dia yang ke-4.....
Mana la tau ada rezeki dapat hadiah misteri ke.
......huhuhuuu......

Nie la hasil jawapan yang telah iezza sediakan untuk contest Kak Ecar nie....



Nama Hubby & Wife
Ismail & Lieza

Tarikh Tunang ~ 24.06.2006
Tarikh Nikah ~ 21.12.2007
Tarikh Bersanding ~ 22.12.2007
Tarikh Bertandang ~ 23.12.2007

Dan yg paling special 12.01.02 adalah tarikh perkenalan iezza & hubby.

Nie soalan wajib yang patut dijawab dari contest nie.

Kenapa aku rasa picture nie terlalu unik untuk iezza dan hubby.Sebab ada picture anak patung baby kat tepi picture tu.Bagi iezza ngan hubby picture tu memberi banyak maksud dalam kehidupan yang bakal iezza dan hubby lalui selepas termatrinya sebuah ikatan suci antara dua hati.Dan kami akan menimang cahaya mata secepat mungkin.Dan majoriti yang lihat gambar picture nie akan cakap" tak sabar nampak nak timang cahaya mata".Alhamdulillah akhirnya aku bunting pelamin.
.....huhuhuhuuuu.....

Aku suka sekodeng kat blog Kak Ecar nie sebab dalam blog nie ada banyak tentang breastfeeding.Pastu mengenai kehidupan harian Kak Ecar yang ceria sentiasa.Serta mempunyai banyak gambar-gambar yang menarik.

Thanks buat Kak Ecar kerana sudi menganjurkan contest nie.Dan juga nak wish.......

"HAPPY 4TH ANNIVERSARY BUAT KAK ECAR & HUSBEND.
SEMOGA HARI YANG AKAN DILALUI BERTAMBAH BERMAKNA DAN BAHAGIA SENTIASA"









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~ Kisah ketika puasa ~

Semalam aku rasa mcm nak berbuka puasa kat kfc aje.Tiba2 je rasa teringin nak makan yang baru tu extra crispy.Tapi tak bagi tau kat hubby lagi nak ajak dia pergi berbuka puasa kat kfc.Tiba2 aje balik kerja lepas salam hubby.Hubby suruh siap bab dia nak ajak berbuka kat kfc.Eeh...hubby macam boleh rasa aje apa yang wife dia nak makan.Apalagi terus la aku mandi dan bersiap.Aku ngan hubby makan kfc kat gaint aje bab dekat sikit.Mula2 hubby nak ajak pergi jusco.Tapi jauh takut tak sempat pula nak berbuka.

Lepas aje habis makan kat gaint.Hubby ajak pergi jusco katanya nak ajak pergi main bowling.Aku pun ikutkan aje la.Tut..tut...sampai je kat jusco hubby terus pergi ke kaunter TGV.Dia kata nak tengok transformes.Pukul 9.30pm punya dah full.Jadi hubby ajak tengok midnight punya.Pukul 11.30 aku tak kisah on aje bab memang dah biasa tengok midnight nie.Masa tu awal lagi jadi aku ngan hubby pun pun pergi la main bowling dulu pastu kita orang pergi karoke pula.Pergi karoke kat bilik kecik tu aje.huhhuuhu.....

Masa tranformes 1 aku tak pergi tengok tapi hubby pergi la ngan kawan-kawan tempat kerja dia.Rugi aku tak tengok yang first dulu.Apabila dah tengok yang Transformes 2 nie best pula.Aku paling suka yang aksi waktu last tu.Aku rasa lepas nie mesti ada lagi yang transformes 3 pula.Bab ada lagi 2 robot jahat tak mati.Dia lari balik planet dia balik.Dalam pukul 1.45am baru habis.Sampai rumah dalam pukul 2 lebih.Aku terus cari bantal dan tilam.Bab esok nak pergi kerja pula...

Huhuhu......Nie la kisah di sebalik aku and hubby berpuasa hari nie...



Hanya tiket nie aje la yang sempat aku snap.Itu pun balik rumah baru la ambil gambar.Bab hanset aku ngan hubby dua2 tak de bateri lupa nak cas....




Aku happy sangat semalam.Rasa macam baru kahwin je.Ye la anak tak de.Tapi kalau ada ayith lagi best.Hanya tak dapat karoke ngan tengok wayang la.Bab bising tempat tu diapun kecik lagi takut pecah pula gegendang telinga nanti.Kalau setakat bowling tu selalu bawa.Senang bab duduk dalam stroller aje...

~ I AM HAPPY MY LIFE & FAMILY ~



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS