LiEzA. Powered by Blogger.
RSS

:~: SaWaNg LaBaH-LaBaH :~:

Salam.....

Mesti ramai yg terkejutkan dah setelah lama menyepikan diri dalam dunia berblog nie,tiba2 iezza kembali semula.Kini banyak betul sawang dalam blog nie bab dah lama di tinggalkan tanpa penghuni.Mana la perginya penghuni tu kan?????

1 . Penghuninya agak malas nak berblog.

2 . Malas nak taip dan wat ayat.

3 . Banyak cite best nak cite tapi x de mood.

4 . Biasa la ibu ngandung nie kena banyak rehat.huhuhuhu....

Tengok la nanti kalau rajin iezza akan berblog kembali bab memang banyak story nie...Dan ada story yang paling best nak iezza kongsikan tapi tunggu la ye...

huhuhuhuuh................

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: Puding Roti Marble :~:

Salam..
Petang minggu macam nie terasa rajin pula nak masuk dapur.
Lepas tu apa lagi iezza pun skodeng la dalam my resepi.
Setelah skodeng dan iezza terbekenan pula nak wat resepi Puding Roti Marble.
Dan bahan dia pun ada kat rumah.
So tak perlu la iezza nak kuar pergi gaint beli.

So ini la hasilnya.



Hubby kata sedap dan ayith pun suka makan sebab lembut aje kan.







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: Secret Resepi :~:

Salam...
Semalam balik aje dari kg rasa mcm malas aje nak masak.
Dan rasa teringin pula tekak nie nak makan Grl Blackpapper Chicken kat SR.
So apa lagi ajak la hubby pergi SR bukan jauh pun tak sampai pun 5 minit je dari rumah.

Sampai aje sana iezza biasa la order GBC.
Manakala hubby pula order Prawn Macroni Cheese.
Seda juga macroni cheese kat SR nie.
Tapi iezza cepat rasa loya la.
Mana tak nya iezza order air mocha espresso.
Sepatutnya iezza kena order juice baru la sesuai....



Sorry picture kureng menyenangkan.
Sebab snap guna handset hubby.
......I AM SORRY....






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: Permainan Baru :~:

Salam..
Kali nie iezza nak entry permainan baru untuk ayith.
Mula2 ingat nak beli kat econsave sebab dapat templet kat rumah
yang kete mainan nie tengah offer murah gila2.
Tapi apabila sampai aje tengok dah habis.

Disebabkan hubby nak beli juga kete mainan tu tuk ayith.
Jadi hari sabtu pagi tu sebelum balik kg hubby ajak pergi carefour.
Sebab aritu masa pergi carefour ada perasan hanya tak beli aje.

Sekarang hajat hubby untuk belikan kete mainan untuk ayith nie pun dah tercapai.

Nie la dia kete maianan yang iezza maksudkan tu.


Tapi yang membuatkan iezza jadi pelik.Ayith tak nak pula naik kete nie.Dia hanya sekadar nak buat tolak aje.Pastu diterbalikkannya kono nak pomen.Mil siap cakap kejap aje la kete tu boleh bertahan..

hehehehheehe...




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: Present Anniversary 2 year :~:

Salam...
Rasanya entry mengenai anniversary nie dah sebulan berlalu.
Tapi disebabkan present baru je dapat dari hubby.
So terpaksa la iezza entrykan juga.

Masa iezza dekat opis hubby ada bagitau yang dia ada dekat jusco dengan abang dia.
Katanya nak cari sesuatu,tapi iezza lupa pula nak tanya apa dia.

Balik aje dari kerja tengok dekat atas katil ada kotak red colour.
Hubby kata kotak tu untuk ayang.
Sebagai hadiah anniversary yang masih tertangguh
.
Apalagi dengan tak sabarnya terus aje la buka.
Jeng...jeng...jeng..
Ini dia present anniversary dari hubby cayang.

Sebenarnya dah lama iezza sampaikan hajat pada hubby nak jam guess nie.
Tapi hubby kata sabar dulu tunggu ada rezeki lebih sikit.
Tak sangka pula akhirnya iezza dapat milikinya juga..
Thank you hubby cayang.
I LOVE YOU 4EVER






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: New Lappy & Broadband :~:

Salam.....
Hari nie iezza rasa terhappy sangat dan tak sabar rasanya nak entry kat dalam blog nie.
Mesti tertanya-tanyakan apa yang membuatkan iezza happy.
Teng...teng..teng...
Hubby belikan iezza lappy siap dengan broadband sekali.
Mula2 ingat nak guna broadband celcom.
Tapi disebabkan celcom dah terlalu pack jadi hubby syorkan ambil maxis.
Namunpun maxis dia modem dia free aje.
Walaupun mulanya kita kena bayar RM100 tapi dia bagi kita guna free selama 7 hari.
Kalau rasa tak ok kita boleh pulangkan modem tu dan dapat balik RM100.
Tapi kalau suka RM100 tu dia akan tolak pada bill sebanyak RM33 selama 3 bulan.
So dlm masa 3 bulan tu tak perlula bayar full untuk package tu.

Walaupun dekat rumah dah ada pc.
Tapi hubby kata ambil berkat dari duit bonus.
Dan senang nak bawa balik kampung.
Lepas nie pc yang dekat rumah nie iezza akan hantar balik rumah abah.
Jadi abah kat kampung boleh la guna computer lepas nie.
hehehehehhe.....
Nie la dia new lappy iezza ACER ASPIRE 4740 dan pc yang akan iezza hantar kekampung.


dan ini la broadband yang iezza katakan tu.






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: Cuti2 Melaka :~:

Salam....
Kali nie iezza nak entry dalam blog kesayangan iezza nie.
Mengenai weekend iezza di Melaka.

Hari sabtu baru nie iezza pergi jalan2 dekat Melaka.
Sebab hubby bulan nie rezeki dia lebih dan dapat bonus pula tu.
Jadi hubby planning la untuk pergi bercuti.
Mula-mula planning ingat nak pergi genting.
Tapi apabila bincang balik tak jadi la nak pergi genting.
Sebab ayith kecik lagi dan tak banyak sangat permainan yang dia boleh main.
So hubby kata elok la pergi Melaka jalan kat zoo,taman buaya dan banyak la lagi tempat2 yang menarik kat Melaka tu kan.

Hari sabtu tu selepas aje sarapan, packing baju-bajan bagai dalam pukul 11
baru la gerak dari rumah.
Masa dalam perjalanan highway ke Melaka tak la jem sangat.
Tapi sampai aje susur keluar ke Ayer Keroh baru la jem sikit.
Mungkin ramai yang nak bawa anak2 pergi jalan sebab hari sabtu tu kan cuti Thaipusan.

Destinasi pertama adalah Taman Buaya.
Dah lama betul iezza tak pergi Taman Buaya nie.
Rasanya dulu last masa rombongan sekolah.
Dulu dekat Taman Buaya nie ada jambatan gantung tapi sekarang dah tak de pun jambatan tu.
Dan yang terbaru dia tambah kolam renang untuk mandi-manda.
Tak la besar macam A'Famosa kecik aje tempatnya.
Bayaran pun murah aje tak silap iezza dewasa RM10 dan kanak2 pula RM8 ke atau RM5.

Layannzzzz..
Picture masa dekat Taman Buaya.

Lepas aje pergi taman buaya jam pun dah pukul 1 lebih.
Jadi makan la dulukan dekat MCD yang dekat luar tu je kan.

Destinasi kedua pula kita orang ke zoo negara.
Waktu nie ayith kena duduk dalam stroller sebab tak larat la nak dukung aje.
Sekarang dia dah semakin semangat.
Masa keluar dari zoo tu dah pukul 4 lebih jadi terus la pergi dekat D'village ingat nak check in dekat situ tapi dah full.
Pastu pergi pula hotel king full,Sri Malysia pun full,putri resort pun full.
Last sekali yang ada dekat Kak Long Resort tu pun tinggal yang untuk family aje.
Jadi la daripada tak de kan.

Sayang picture dekat zoo semuanya dah terdelate oleh hubby.

Setelah mandi,solat dan rehatkan badan sekejap pastu dalam pukul 8 mlm pergi Bandar hilir pula.
Destinasi pertama di Bandar Hilir nak naik river cruise sebab pemandangan waktu malam cantik sikit dengan lampu2 bagai yang berwarna-warni.
Tapi hanya satu aje yang problem air dia ada bau busuk sikit.
Dah la iezza duduk bahagian depan sekali.
Apabila selisih ngan sampan lain mula la air tu berkocak dan terkena la renjisan air yang bau kurang menyenangkan tu.

Destinasi kedua pula naik menara taming sari.
Memang menakutkan sebab tinggi sangat.
Boleh nampak satu Melaka pastu nampak jalan jem bagai.
Masa nak naik tu slow aje pastu sampai atas dia berpusing.
Tapi apabila turun laju la juga dia turun.

Destinasi ke tiga pula ingat nak pergi Eye On Malaysia.
Tapi gelap aje.
Rupanya Eye On Msia tu dah kena sita oleh kerajaan Melaka.
Sedih….x pat naik EOM….
Nak sangat naik EOM tu.

Destinasi akhir sekali waktu malam adalah makan.
Mula2 ingat nak makan kat muara Sg Duyung sebab hubby kata dekat situ pernah masuk TV.
Tapi sebab tak tau jalankan.
So kita orang pun pergi la makan dekat-dekat dengan pantai kelebang iaitu pantai puteri tak silap iezza namanya.

Tapi yang paling sedih semua gambar yang di snap malam tu semuanya dah terpadam
Sebab suruh hubby Bluetooth dekat handset iezza.
Masa hubby dah mark gambar2 tu semua hubby tertekan delate.
Jadi habis la semua yang dah mark tu terpadam.
Sebaik tak semua picture yang hubby mark masa tu.
Kalau tidak gambar aktiviti siang tu pun hilang juga.
Huuhuhhuuhhuhu…sedihnya……

Esoknya pula sebelum nak check out kemas baju-bajan.
Pastu tunggu ayith bagun tidur.
Lambat betul dia bagun sebab kepenatan seharian berjalan aje.

Lepas aje ayith bagun ingat nak pergi A’famosa tapi sebab jalan jem sangat dan rasanya tak tau nak pergi mana kat A’famosa tu.
Jadi iezza terus la pergi maydin beli susu dengan pampers ayith memang murah betul la.
Berbanding dengan dekat tempat iezza.

Dan sebelum masuk highway untuk balik singgah sekejap dekat taman rama-rama.
Memang best la kat taman rama-rama nie.

Layanzzz…..
Picture di taman rama-rama.


Dan nie pula iezza snap tiket-tiket masuk ke destinasi2 tersebut.



Ok sekian aje la aktiviti weekend iezza kali nie.
Walaupun apa pun iezza tetap happy.
Thank you, hubby cayang…
Lain kali kita pergi jalan lagi ye…..
Hehehehheheehe………….





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:~: Weekend Yang Sudah Lama Berlalu - Ikan Bakar :~:

.......Salam........
Dah lama betul iezza tak update blog kesayangan iezza nie.
Biasa la awal2 tahun nie busy la sikit.
Sebab iezza nie kerja kat bahagian finance.
Sapa-sapa yang kerja kat bahagian finance tu tau la macam mana sibuknya.

Kali nie nak cite pasal aktiviti weekend iezza.
Sebenarnya aktiviti nie dah lama.
Hanya tak de masa nak entry aje.

Biasala minggu nie balik kampung hubby.
Dan semua adik beradik hubby pun balik berkumpul ramai-ramai.
Sebab mil deman & pil pula darah tinggi dia datang balik.
Mana taknya mil & pil tak sihat bab sejak 2,3 bulan kebelakangan nie dapur mil dah lebih dari 4 kali banjir.Sekarang mil & pil dah nekad nak tinggikan rumah dapur tu.
Lepas nie tak de la nak pening2 kepala lagi.

Sebab tak larat la macam nie selalu kalau time musin tengkujuh.
Sebenarnya dah banyak kali buat aduan kat JKK
tapi tetap tak ada sebarang tindakan diambil pun.
TENSION...TENSION....

Apabila dah kumpul ramai-ramai nie ada la aktiviti yang dilakukan.
Apa lagi mancing la.
Bab ikan talapia merah yang hubby dan pil bela tu dah besar dan sesuai untuk dimakan.
Nyamm..Nyammm...

Nie la kolam yang hubby bela ikan tu.
Kat belakang rumah aje.

Dan nie pula tugas iezza menyiang hasil tangkapan yang di perolehi.
Sediakan bahan untuk perap dan bahan untuk renjis atas ikan nanti.
Pastu gulung dalam daun pisang.

Pastu nie pula tugas hubby ngan ipar untuk sediakan tempat bakar ikan.
Dan juga tukang bakar ikan.
Hehehee…
ok ke ayat nie.

Dan last sekali nie la hasilnya…
Nyum..nyumm..
Tak sabar betul nak makan nie.

Dan disamping tu ada juga lauk lain.Antaranya
:-Kari ayam, siput masak lemak cili api, jering masak sambal, dan sambal belacan mil yang menjadi favourite semua.

Bab mil selalu guna belacan dari utara.
Sedap punya.

Tapi sorry la bab picture masa makan dan hidangan yang lain tak sempat pula iezza nak snap.
So sekian aje la cite weekend iezza kali nie.


Dan nie pula video hanya untuk tatapan.
Gelagat ayith menari dan dilayan oleh sepupunya.
Hehehheehhee…

video













































  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS